Puolivälissä Unio mysticaa, WSOY:n kustantamaa ja Panu Rajalan laatimaa elämänkertateosta Mika Waltarista, kirjoitin siitä Lukunurkkaukseen. 800-sivuinen kirja ei ollut mikään piece of cake tottuneellekaan lukijalle. Ensinnäkään jättikirjaa ei voi lukea ilman pöytää eikä sitä voinut ottaa mukaan minnekään, joten loppuun asti lukemiseen minulla kului kesätaukoineen reilu puoli vuotta. Mitä pitemmälle luku eteni sitä kiinnostavammaksi teos kävi ja lopulta olin tosi tyytyväinen, suorastaan ylpeä, että jaksoin loppuun asti.

Haluan lisätä, että käsitykseni Panu Rajalan työstä muuttui lukemisen edetessä. Intensiteettiä, jolla kirjailija, kirjallisuudentutkija ja professori Rajala on aiheeseensa paneutunut ei voi kuin kunnioittaa ja ihailla. Lopussa oleva lähdeviitteiden määrä, lähdeluettelon ja haastattelujen laajuus sekä henkilöhakemisto paljastaa valtavan työmäärän, minkä teoksen valmistuminen on vaatinut. Tekstistä välittyy kirjoittajan ilmeinen inspiroituminen kohteestaan ja koko tämän tuotannosta. Voi vain toivoa, että Waltarista kiinnostuneet lukijat puolestaan jaksavat ponnistella järkälemäisen opuksen loppuun asti. Lukeminen on taatusti helpompaa kuin opuksen laatiminen on ollut, mutta vähintään yhtä antoisaa.

 

  • Hyvä suositus. Voi olla, että koska olen jaksanut Waltarin omatkin tiiliskivet lukea – tosin vuosia sitten – niin tuokaan järkäle ei olisi ihan mahdoton. Felix Onnellisen kirjoittamisen vaiheet kiinnostavat ehkä eniten – tai mistä sen tietää, kun ei ole vielä kirjaa lukenut.

    Kommentin jätti mm · torstaina 2. joulukuuta @ 21:55

  • Sillähän minäkin perustelin itselleni sinnittelyä, kun meinasi loppua puhti puolessa välissä. Ei parane asettaa itselleen liian kunnianhimoista aikataulua. Mutta kirjaston kirjana on kyllä toivotonta, vuoden laina-aikoja ei taideta myöntää. Meillä sai Toinen kirjan lähityökavereiltaan eläkkeelle jäädessään. Kiinnostavaa tietoa kirjassa riittää!

    Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 4. joulukuuta @ 21:30

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.