Oikeastaan kiinnostuimme Ruotsin valovoimaisimmista lomasaarista viime kesänä Tanskasta palatessa, kun tajusimme, että Öölanti on niin lähellä rannikkoa , että sinne pääsee kuuden kilometrin siltaa pitkin Kalmarin kohdalta mantereelta. Nyt tulemme saareen Visbystä Oskarshamniin menevällä autolautalla, joka poikkeaa Grankullavikissä, Öölannin pohjoisimmassa niemekkeessä. Jo kohta laivan lähdettyä nousee sumu, joka vapauttaa merimaisemien katselusta ja syvennyn kirjaan.
 

 

 

Öölanti näyttää kartalla pitkältä puikulalta lähellä Ruotsin itäistä rannikkoa. Leveimmästä kohdastaankin se on vain 16 kilometriä ja saaren päästä päähän on 137 kilometriä. Ajamme pohjoista tietä vain kerran poiketen. Vanhoja tuulimyllyjä ja lammaslaumoja riittää. Lampaankasvatus on matkailun ja kalastuksen ohella tärkeä elinkeino kuten Gotlannissakin. Saaren nähtävyydet ovat pääasiassa eteläosassa, mutta utuinen sää ei houkuttele meitä nyt jatkamaan eteläkärkeen asti. Sinne jäävät näkemättä kuninkaallinen kesäresidenssi, Sollidenin linna, Eketorpin keskiaikaiset linnanmuurit ja monet museot. Borgholmista käännymme sillalle ja kohta olemme Kalmarissa, joka tuli tutuksi viime kesänä.

Oskarshamnissa majoitumme BW Marinaan, joka on meren rannalla. On luksusta pujahtaa herättyä nurmikentän poikki uima-altaalle, tuntea veden hyväilevä viileys ja aistia aamun kauneus. Aamiaishuoneessa on avattavat lasiseinät, kevyenraikas tuulenhenki käy mereltä. Naapuripöydässä istuu perhe, joka kuuluu keskustelevan ranskaksi. Kaunis perhe, isä, äiti ja kolme ihanaa tytärtä. Nuorimmainen, ehkä viisivuotias, pyytää mitä suloisimmin anteeksi, kun lihapulla lennähtää vahingossa hänen haarukastaan lattialle ja vierii kohti pöytäämme. Isä nousee hakemaan karkulaispullaa ja pyytää vielä anteeksi, vaikka mitään vahinkoa ei ole tullut. Hämmentävää kohteliaisuutta.

Oskarshamn jäi viime kesän matkalta mieleen miellyttävänä ja rauhallisena pikkukaupunkina, jossa poikkesimme kävelemässä ja kahvilla. Nyt on sunnuntaiaamu ja tosi hiljaista. Juuri ketään ei näy olevan liikkeellä vielä kymmenen maissa. Infolehtinen mainitsee maailman pisimmän penkin, mikä tottakai täytyy pysähtyä näkemään, kun osumme kohdalle. (Toinen sille istahtaakin hetkeksi.) Penkki on satamakadun ja rinteellä olevan puiston väliseen seinämään koverretulla terassilla, pituutta hyvinkin 100 metriä. Siitä on loistava näkymä satamaan, josta lähtee laivoja mm. Visbyhyn ja Tanskan Bornholmin saarelle. Me jatkamme Oskarshamnista länteen.

*jatkuu
 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.