Hesarin vappupaketti tarjoili runsaasti mielenkiintoista luettavaa, mutta ykkösuutiseksi oli vedetty tällä kertaa luterilaisen kirkon ja erityisesti sen lestadiolaisen liikkeen piirissä ilmi tullut lasten hyväksikäyttö. Eipä ollut hyvä uutinen.

Pahoista asioista on puhuttava ääneen. Salailu loppuu, kun todistettavasti tapahtunut paljastetaan kaikessa karuudessaan. Joskus vain herää epäilys hämärtyykö oikeutta ja hyvää palvelevan paljastuksen ja pahuudella mässäilyn raja.

Medialla on omat uutiskriteerinsä. Oleellisinta on ajankohtaisuus ja vaikuttavuus. Oleellista pitäisi olla myös uutisoinnin prinsiippi: välittää vain tieto ja taustat. Moralisointi ja kauhistelu on jätettävä lukijan tai katsojan ja tuomitseminen oikeusviranomaisten asiaksi.

Katolisen kirkon piirissä paljastunut pedofilia tuomittiin kaikkialla. Jopa paavia vaadittiin syytteeseen. Muistanpa arvostetun entisen työtoverini (miespappi) lausahduksen: onneksi meidän kirkossa ei ole tätä ongelmaa. Perusteluna oli, ettei luterilaisilla papeilla ole selibaattivaatimusta.

Kirkon lapsi- ja nuorisotyötä arvostetaan ja työntekijöihin luotetaan. Paljastukset tuntuvat ahdistavilta, vaikka koskevatkin pääsääntöisesti maallikkotoimintaa. Kirkon hengellisen elämän rikkauden ja monimuotoisuuden kannalta herätysliikkeillä on paikkansa, mutta niidenkin toiminnassa pitää edellyttää samaa läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, jota on herätty vaatimaan politiikkaan.

Missä on vallankäyttöä, siinä on aina vääryyden vaara.

  • Hesaria pitempään seuranneena väittäisin myös, että siellä toimituksessa työskentelee joku/joitakin joilla on selkeä intohimo kirkon ja kristillisyyden mollaamiseen. Joku sanoi tietävänsä, että ainakin yksi toimittajista toimisi aktiivisesti Vapaa-ajattelijoissa. Sekin on mielestäni hieman kyseenalaista, että merkittävässä lehdessä on niin paljon tilaa omien intressiensä ajamiselle..

    Kommentin jätti Millan · sunnuntaina 2. toukokuuta @ 17:54

  • Niin. Vallankäyttöä on kaikkialla missä on ihmisiä, joten vääryyden vaara on kaikkialla missä on ihmisiä. Salailu on vaarallista, mutta niin on myös mässäily ja paniikki. Nekin kaikki vallankäyttöä.

    Kommentin jätti Ansku · sunnuntaina 2. toukokuuta @ 22:19

  • Houkutteleeko valta aina luokseen myös vääryyttä ? Täytyykö vallanpitäijien ja ”oikeassaolijoiden” aina varoa yksipuolisuuttaan? Syökö vallankumous lapsensa aina myös sisältä päin?

    Kommentin jätti mm · tiistaina 4. toukokuuta @ 23:57

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.