Museoleidit suunnistivat tällä kertaa varsin erikoiseen ja viehättävään kohteeseen Helsingin Kalliossa Ensi Linjalla, Diakonissalaitoksen museoon. Ensiksi kävimme 140 vuotta vanhan laitoksen kauniissa pienessä kirkossa, johon upeat lasimaalaukset luovat tunnelmaa.

 

Lasimaalaus Laupias Samarialainen kirkon Hiljaisessa huoneessa 

Diakonissalaitoksen korttelissa oli jälleen kerran rakennusten muutostyöt meneillään, mutta vanhin, arkkitehtoonisesti sekä historiallisesti arvokkain osa säilyy. Alueen uusinta rakennuskantaa edustavat modernit Lääkäriasema Diacorin, Diakoniaopiston ja Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) tilat.    

 

 

Museo muodostuu lukuisista pikku huoneista vanhassa Pihala-rakennuksessa, jonka päädyssä on nykyisin apteekki. Meillä oli onni saada opastajaksemme Diakonissalaitoksen pitkäaikainen, eläkkeellä oleva johtajatar Eira Pulkki. Hän kertoi kiinnostavia tarinoita museon arvokkaista ja erikoislaatuisista esineistä, laitoksen perustajasta Aurora Karamzinista ja laitoksen sekä sen sairaalan historiasta 1800-luvun lopulta tähän päivään. Kuulimme diakonissojen kutsumuksesta, koulutuksesta, työstä ja elämästä 1900-luvun alun Helsingissä. Tulimme tietämään, että ensimmäiset koulutetut sairaanhoitajat Suomessa olivat diakonissoja. Eri aikakausien diakonissapuvut vitriineissään ja sisarten taidokkaat käsityöt ihastuttivat.
____________
Helsingin Diakonissalaitoksen Museo on avoinna keskiviikkoisin 13-17 (suljettu 1.6.-31.8.). Opastuksesta huolehtivat laitoksen perinnepiirin jäsenet.
 

  

 
 

 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.