Pissismummolan keittiössä käy toisinaan semmoinen puhuri, jonka pääasiallinen ja kuuluva viesti on: olen kyllästynyt ruuanlaittoon, ettäs tiedätte. Että joka päivä pitääkin ihmisen syödä. Että vielä terveellisesti, se on: kahdesti lämmintä ruokaa. Arvatkaa kuka sen lämpimän taikoo? Juuei, ei oo kokkia, Mummo on.

Poikakaveri osallistuu kyllä pyydettäessä kuorimalla perunoita tai veistelemällä rehuja salaattiin. Lämpimistäkin sillä syntyy kaikki semmoinen, mitä Mummo ei voi syödä, kuten paistetut perunat (runsaasti sipulia), purkkihernekeitto ja ’sörsseli’ (sikanautaa purkista kattilalliseen keitettyä makaroonia). Karjalanpaistin se hallitsee tietty suvereenisti, ko hää on karjala poikii. Niin ja erittäinkin joulukinkun paiston. Oikein P.Mummoa harmittaa, että joulu on vain kerran vuodessa.

Koska Poikakaveri ei luovu aamukahvistaan, Pissismummo päätti tykönäns, että ensimmäinen lämmin ateria olkoon tästedes keskipäivän puuro. Saman tien Mummo piti Poikakaverille puuronkeittokoulun ja määräsi vaihdeltavaksi hiutaleiden sortimenttia. Juttu toimii: induktioliettä saa noplailla, keittämisvaihe ei kestä kauan ja sitten puurontekeleen voi jättää hautumaan.

Tämä rauhoitti aamupäivät P.mummolassa, kun puhuria ei tarvinnut käynnistää heti herättyä. Myöhäinen lounas tai aikainen päivällinen on edelleen Mummon hoteissa. Jos Mummo kysyy: mitäs syötäis, vastaus on joko – mie’n tiiä – tai – jos vaikka lihapullia. Valitse näistä sitten. Tieteski toi ’mie’n tiiä’ on hyvä takaportti jos gourmeeraus epäonnistuu.

Männäviikolla Mummo joutui kokkauspuhurin kouriin. Yhtenä päivänä hän tarjoili salaatin lisäksi lohimedaljongit, toisena kanarisottoa ja kolmantena makkarapannua. Neljäntenä päivänä Mummo huomasi, että ups, jääkaapissa on kolmea lajia tähteitä. (Kerrottakoon tässä, että P.Mummon ykkösinhokki ovat ’pikku tähteet’.)

Mitäs. Mummo kääri hihat ja muotoili gourmetkoosteen lounaaksi: kolmensortin tähteitä lautaselle sommiteltuna, vihreää salaattia ja kevätsipulia. Poikakaverin naama ihan pikkuisen ehti venähtää, ennen kuin se sai ilmeensä järjestykseen. Ruoka oli ihan hyvää, todettiin, mutta hieman erikoinen oli menu: kalaa, kanaa ja makkaraa salaattipedillä.

 

 • Hätä keinot keksii ja auttaa delegoimaan.

  Kommentin jätti Ansku · maanantaina 15. maaliskuuta @ 23:58

 • Hauskasti kerrottu. Meillä Toinen ei oikein pidä puuroja ruokana.

  Kommentin jätti Liisa · tiistaina 16. maaliskuuta @ 13:22

 • Ruuan terveellisyysaspekti on tosiaan monen miehen kompastuskivi. Paitsi kasvikset myös kotimaiset viljatuotteet (kaura erityisesti) ovat kuitujensa ja kuorivitamiiniensa ansiosta erinomaisen terveellistä, vatsaystävällistä ja myös edullista ruokaa. Moni sanoo saaneensa lapsena yliannostuksen (kaura)puurosta. Kukas sitä sitten aikuisena saisi pakotettua syömään. Marjasoppaa tai pakastemarjoja kyytipojaksi, niin se P.Mummon Poikakaveri syö itse keittämänsä puuron ihan mielellään.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 16. maaliskuuta @ 20:16

 • Hei, tuttua tuo ettei ruuanlaitto innosta, varsinkaan lasten lähdettyä. Meillä auttoi kaksi asiaa: höyrystimen osto – ruuat vain höyrystimeen ja odotellaan valmista- ja siirtyminen karppausruokavalioon. Vähähiilihydraattinen ruuanlaitto on hauskempaa ja karppisivuilta löytyvät reseptit ovat uudenlaisia. Kaupassakäyntikin on muuttunut miellyttävämmäksi. Vain osa ruokarivistöistä tarvitaan: juustot ja maidot, hedelmät, vihannekset, lihat ja kalat, pähkinät ja siemenet, öljy ja voi, kananmunat.Muiden ohi saa kävellä. Tuotevalmisteita tulee kyllä luetuksi tarkemmin: mihin kaikkeen on lisätty sokeria ja teollisia lisäaineita. Ruuanlaiton helpottumisen lisäksi miehen diabetes on pysynyt kurissa ilman lääkkeitä ja kummankin veriarvot ovat kohentuneet erinomaisiksi.

  Kommentin jätti Hilkka Niemelä · keskiviikkona 17. maaliskuuta @ 11:29

 • Kiitos Hilkalle kommentista, sain taas uusia ideoita. Kaupassa on tosiaan tuskallista tutkia pikkupränttisiä selosteita ja kaivella lukulaseja laukustaan tuon tuosta. Luulen, että meillekin on alkanut jo pikku hiljaa muodostua tietty reitti ja ohitettavat hyllyt vakikaupassa.
  *Sydänmerkki on muuten myös hyvä tunniste, sillä merkityt sopivat yleensä monirajoitteisillekin.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 17. maaliskuuta @ 12:01

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.