Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen sukupuolentutkimuksen oppiaineen tutkijaprofessori Tuija Pulkkinen tutkii kyseisen oppiaineen opiskelijoiden tutkimuksia töikseen. Siis naistutkimuksen naisprofessori tutkii naisten tekemiä naistutkimuksia. – Homma ei kyllä käy kateeksi, huokasi Pissismummo aamuhesarin ääressä eräänä taannoisena sunnuntaina.

Toimittajanainen Anna-Stina Nykänen paljasti jutussa kyseisen instituutin entisen nimen, naistutkimuslaitos, tuottaneen viljavasti iloa tietyn tyyppisille pakinoitsijoille, jotka arvattavasti ovat miehiä. Aiheen opiskelijat taas kuuluvat olevan yli 90 prosenttisesti naisia. Ties mistä syystä. – Täytyy ollakin Tosimies, että kykenee vakavissaan paneutumaan naistutkimukseen oikein yliopistollisella intensiteetillä, tuumii P.Mummo.

Ken on orientoitunut naistutkimuksen saloihin, tuntee koko joukon käyttökelpoisia käsitteitä, kuten matriarkaatti ja patriarkaatti, toiseus, heteronormatiivi, fallos-symboli. Tavallisen elämän tuiskeessahan näitä ei missään näy, mutta naistutkijan tavallisuutta poraava tutkijankatse huomaa tietysti häiveenkin todistusaineistosta. Miesvihamielisistä puheista on visusti varottava vetämästä typeriä, puutteeseen viittaavia johtopäätöksiä, muuten joutuu naistutkijan mustalle listalle. Puutetta lienee kuitenkin eniten arkijärjestä ja suhteellisuudentajusta, jos mistäkään.

Pissismummo on tehnyt empiiristä ja vertailevaa naistutkimusta ihan ilman instituuttia ja tutkijaprofessoria seuraamalla mm. televisiosta asiaa valaisevaa sarjaa Toisia naisia. Kotiosoitteessa ’toiseutta’ ylläpitää Poikakaveri, jota toisaalla myös Toiseksi meistä kutsutaan. ’Fallosta’ ei tarvii symbolisoida, siinähän se tuli uutisen mukaan lenkkipolulla muuattakin naisihmistä vastaan ihan ihtenään miesihmisen housunvetoketjun väärällä puolella killistellen. Arkaatit Matri ja Patri vuorottelevat vallan kahvassa aina sen mukaan kuin tarve vaatii. Mäntyniemen Matri on vastikään julkistanut sunnuntaihesarissa viisaat ajatuksensa siitä, mikä ero on arvojohtamisella ja arvovaikuttamisella.

Juu, tutkitaan toki sukupuolia, mikäpäs siinä. Nykyään niitä taitaa jo enempi ollakin kuin ne entisvanhat kaksi. Että tutkimista riittää.

_________________

PS. Kommentit tulevat perille, mutta näkyvät vasta, kun olen muistanut tarkistaa ne. Uskaltaisikohan noita suodattimen nyörejä jo vähän höllentää… 

 • Pissismummo analysoi naulankantaan.

  Kommentin jätti Ansku · keskiviikkona 3. helmikuuta @ 00:43

 • Olipas mielenkiintoista!
  Aikoinani olin jonkin verran
  asiata kiinnostunut.
  Lähinnä musliminaistenkin
  opiskelumahdollisuuksia
  ajatellen.

  Naisyliopiston tiedekunnan
  tutkimustiedotteessa
  oli kyllä arvaamattomia
  tutkimusaiheita, esim.
  Onko äitiys eläimellistä?

  Omia tutkimuksia on kyllä
  tehty, ilman tutkimuslautakuntia
  ja profesuureja ihan käytännön
  tasolla, arkisissa monikuultturissakin
  kanssakäymisissä.

  Kommentin jätti herne · keskiviikkona 3. helmikuuta @ 11:47

 • Kokeilen kommentoida…olipas mukava kirjoitus (luen töissä, pakko poistua netistä, heh)

  Kommentin jätti vilukissi · keskiviikkona 3. helmikuuta @ 15:29

 • Herne, mainitsit naisyliopiston. Onko jossain sellainenkin, muslimimaassa ehkä?

  *

  Vilukissi, nytpä onnistuit, kiva. Toivottavasti kotikoneeltakin vielä. Blogineuvojani poisti suodattimen kommenteista, ehkä tämä uuden kommenttilaatikon suoja riittää.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 4. helmikuuta @ 19:55

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.