Mittari näytti miinus kahtakymmentä, kun hankkiuduin junalla Stadiin. Lyhyt matka sujahti rattoisasti, kun osuin harvoin tapaamani ystävätutun seuraan. Pari minuuttia Senaatintorilla viimassa toisia odotellen hyydytti hymyn ja nahkahansikkaisssa sormet alkoivat tuntua lähinnä kalikoilta. Onneksi Rouvasväen Yhdistyksen leidit ovat täsmällisiä.

Tapasimme tällä kertaa näyttelykierroksen merkeissä. Sederholmin talon ohi Aleksanterinkatua on tullut käveltyä aikojen saatossa lukemattomat kerrat, mutta tällä kertaa astuttiin sisälle. Helsingin kantakaupungin vanhimmassa talossa (rak. 1700-luvun puolivälissä) aistii historian hajahduksen. Museona talo on ollut vuodesta 1995. YÄ-näyttely tarjosi kiehtovan hypyn menneeseen aikaan kaupungissa.

Kaupungintalon ala-aulassa on esillä CD-Photo-näyttely; ulkomaisten diplomaattien valokuvia Suomesta. Otokset ovat valokuvauksellisesti erinomaisia ja antavat hyvän näytteen kuvaajansa kiinnostuksen kohteista sekä persoonallisuudesta muutenkin. Joku oli kuvannut rakennuksia, joku maaseudun luontoa, joku ihmisiä tai kaupungin yksityiskohtia.

Snellmaninkadun Yliopistomuseossakaan ei ole tullut aiemmin käytyä. Kadun historiallisesti merkittävien ja arkkitehtonisesti uljaiden rakennusten joukossa tämäkin on jo talona näkemisen arvoinen. Kolmessa kerroksessa olevat laajat näyttelytilat tarjoavat nähtäväksi monipuolisesti eri tieteenaloihin liittyvää esineistöä. Keisarien seinänkokoiset muotokuvat teksteineen paljastivat senkin hämmästyttävän seikan, että kukin heistä on ollut aikansa myös Yliopiston kanslerina.

Arppeanumin sykähdyttävin osasto oli minulle mineraalikabinetti. Siellä hehkui hurmaava ”Elli”, iso, valaistu beryllikide vitriinien kauniiden kivikokoelmien kuningattarena. Kivet vaativat tulemaan uudestaan, sillä kolmen museon kierroksella aika oli hujahtanut sulkemisaikaan asti, kun poistuimme talosta kaupungin hämärtyvään pakkasiltaan.

 • En olekaan koskaan käynyt arppeanumissa. Ei ole tullut mieleenkään tarkistaa näyttelyn sisältöä :/ Mineraalikabinetti kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että seuraavan kerran helsinginvisiitillä pitää varata aikaa myös tuolle talolle.

  Kiitos vinkistä!

  Mielenkiintoista tekstiä kirjoittelet täällä, pitänee tutustua näihin tarkemminkin.. Kirurgin luona käynti oli niin elävästi kuvattu, että voin melkein tuntea lääkärin tutkivan katseen nahassani ü

  Kommentin jätti Pankin talkkari · maanantaina 8. helmikuuta @ 09:37

 • ’Kivihulluille’ mineraalikabinetti onkin todellinen aarreaitta. Helsingin Arppeanum on tieteellinen museo – Tampereen Metsossa (kirjastotalo) on kaupallisempi jalokivimuseo, jossa on myös tuotemyyntiä samoin kuin Ylämaan jalokivimuseossa. Muissa en ole käynyt.
  Tervetuloa poikkeilemaan.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 8. helmikuuta @ 10:43

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.