Jean Bourdichon; Jeesuksen syntymä
Jean Bourdichon; Jeesuksen syntymä

 Joka joulu soivat samat ikiaikaiset sävelmät ja kerrataan ilosanomaa Vapahtajan syntymästä. Ihmisen sydämessä joulu voi olla ristiriitaisuuksien, epäilyn ja kivun näyttämönä. Jeesus syntyi ja hänen sanomansa vaikuttaa yhä maailmassa. Yksinkertainen usko ottaa vastaan tämän taivaallisen lahjan.  

 • Ellinoora, sinäkin olet näköjään pohtinut tänä jouluna samaa, ikoneja. Minua ne ovat myös puhutelleet. Minulle ikoni on edelleen arvoitus. Yhä uudelleen löydän itseni pohtimasta eroa kuvan ja ikonin välillä. Iso arvoitus se on, kun se ei ole kuulunut minun normaaliin elinpiiriin. Viime yönä unessa olin perustamassa itsetehtyä ikoninäyttelyä. Minun uninäyttelyssä kylläkin ikonit taidettiin olla tehty kärsimýkselle ja rikkonaisuudelle ja samalla myös toivolle eivätkä ne olleet ollenkaan perinteisiä ikoneja.

  Muistelen lukeneeni, että ikoni maalataan valolle. Ja että siinä katsominen on kahdensuuntaista, ulos ja sisään. Samalla kun katsomme kuvaa, kuva katsookin meitä. Äh, en tiedä, muistanko yhtään oikein vai olenko vain itse yrittänyt selittää itselleni asiaa tuolla tavoin. Joka tapauksessa ikoni on edelleen mysteeri minulle. Mutta aivan upeita oivalluksia sinulla noissa ikonien aiheissa. Hyvää Joulua Sinulle, koko vuodeksi toivoo vähän myöhässä oleva Ani.

  Kommentin jätti mehtäsielu · lauantaina 26. joulukuuta @ 17:44

 • Bourdichonin maalauksessa on ikoninomainen asetelma Kristuksen syntymäkertomuksesta. Ortodoksisessa mielessä ikoni on pyhä kuva, jossa jotain kuvan takaisesta todellisuudesta murtautuu tähän todellisuuteen kuin tässä maalauksessa tähden valo seimessä lepäävään lapseen (katso suurennusta). Ikoniperinteellä on omat sääntönsä, maalaus voi käsitellä aihettaan vapaammin. Tässä minua viehättää Marian sinisen viitan laskosten symmetrisyys tähden valosäteen kanssa. Miten suojaton onkaan lapsi maailmaan tultuaan ja miten täydellisesti rakkaus pitää hänet lämpimänä. Eläinten tuominen mukaan pyhän yön kertomuksen keskiöön puhuttelee.
  Kun katselin joulukortteja, tajusin, että ne kertovat kauniisti ihmisten joulusta, mutta niiden takana ei ole jumalallista salaisuutta, niissä on vain sadun kimallusta.
  Kiitos lämpimistä sanoistasi, joissa kuultaa vilpittömän sydämen hyvyys.

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 28. joulukuuta @ 12:06

 • Ikoni on ikkuna Taivaaseen,
  ja sen tarkoitus on antaa
  viisautta ja voimaa.

  Jokainen Ikoni tehdään
  tarkkojen sääntöjen mukaan’
  ja pohjustetaan Jumalan Sanalla.

  Kasvot ikonissa ovat aina kohti,
  niin kúin Jumalan Sana on
  suora ja tulee kohti,
  ei koskaan profiilissa.

  Koko Ikonin valmistus väreineen
  on Raamatullista sympoliikkaa,
  sekin, missä järjestyksessä
  kaikki maalataan; kasvot
  Ilmestyvät viimeisenä
  ja niitten muoto, niinkuin
  ruumiinkin muoto on sympoliikkaa.

  Kommentin jätti herne · maanantaina 28. joulukuuta @ 19:15

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.