– Taas kerran meitä on liikaa, huokasi Toinen luettuaan aamun aviisista pääkirjoitustoimittajan kolumnin. Johan vähän aikaa saimme ollakin rauhassa, kun media keskittyi toistelemaan poliitikkojen liirumlaarumliturgioita vanhusten hyvästä ja laadukkaasta hoidosta. Toimittaja Marjut Lindberg oli tutkinut Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen ja valaisee katastrofiuhan alla olevia lehden lukijoita.

– Yhä harvempi työikäinen elättää yhä suurempaa joukkoa työvoiman ulkopuolella olevia, muotoilee Lindberg ikäkatastrofin ydinajatuksen. Tosiasiat eivät muuksi muutu, väestöennuste on prognoosi, joka perustuu oletuksiin syntyvyydestä, maahanmuutosta, työ- ja eläkeikäisten määrän kehityksestä. Tässä yhteydessä tavataan puhua negatiivisesta huoltosuhteesta ja ikäpyramidista.

Kolumni on sinänsä ihan asiallinen. Vaan kyllä särähtää sydämessä, kun puhutaan elättämisestä. Täyden työuran tehnyt, veronsa, työeläke- ja sairausvakuutusmaksunsa maksanut, lapsensa aikuisiksi huoltanut ikääntyvä kansalainen ei koe itseään ihan elätettäväksi sentään. Ei kolmenkymmenenviiden vuoden päästäkään, vaikka satavuotiaaksi asti elämää riittäisi.

Ne eläkeläisistä, joiden terveys sen sallii, hoitavat itsensä ja asiansa, auttelevat aikuisia lapsiaan, ystäviään ja naapureitaan, puuhaavat kansalaisjärjestöissä palkatta yhteiseksi hyväksi. Ei täällä kenenkään elättejä olla! Lapset, opiskelevat nuoret, työttömät ja eläkeläiset voidaan näköjään niputtaa turhaan joukkoon, jos ihmisen arvoa mitataan palkkatyön tekemisellä. Kummallista ja loukkaavaa puhetta.

Kolumnissa uumoillaan paniikkia ja patistetaan ryhtymään kiireellisiin toimenpiteisiin. ”Paras- hanke ja Sata-komitean linjaukset tuntuvat näpertelyltä”, sanoo Lindberg. Poliitikot tarpovat vaalirahasuossa ja pelkäävät heiluvien palliensa puolesta. Olisi oikeita töitäkin.

  • Mies 63 v. ilmoitti työyhteisölleen jäävänsä ensi kesänä eläkkeelle .”Jämäkkä ratkaisu”, sanoi eräs kollega. Siellä on tullut tavaksi jatkaa työuraa 68-vuotiaaksi asti. Onko jämäkkyyttä jättäytyä pois työelämästä 40 vuoden jälkeen, kun eläkeikä alkaa. Joko ruvetaan heitä katsomaan luusereiksi? Pitäisikö kaikkien jatkaa ja jaksaa ?ja miten käy nuorten jos työpaikoilla istuvat ikääntyneet työntekijät 68-vuotiaiksi.

    Me olemme iloinneet jo etukäteen ensi vuodesta.

    Kommentin jätti Lastu · maanantaina 5. lokakuuta @ 21:21

  • Tämä on yksi puoli: nuoret tarvitsevat tilaa supistuvilla työmarkkinoilla. Sitten on toinen: työvoimapula uhkaa jo joillakin aloilla. On kolmaskin pointti: yksilöllisiä työuria on aina ollut ja tulee olemaan riippumatta siitä, mistä päin puhuri milloinkin puhaltaa. Jämäkkyyttä on se, että kykenee ratkaisemaan ristiriitaisten intrigien keskellä oman asiansa – lain puitteissa – yksilöllisten voimavarojen mukaan. Ihminen ei ole vain työntekijä, hän on myös ja ennen muuta oman elämänsä subjekti ja lähiyhteisönsä jäsen. – Iloitkaa edelleen!

    Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 5. lokakuuta @ 21:50

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.