Matkanteko Tanskan maaseudulla on viihtyisää elokuussa. Laajoja okranvärisiä viljapeltoja pitkin matkaa, monista sato jo korjattu ja oljet kieputettu valtaville rullille tai tiiviistetty kuutioiksi. Tuon tuosta loimehtii maisemassa lehmälauma, sata päätä tai enemmän, mustavalkeaa, ruskeaa tai valkoista rotua. Iloisia tanskalaislehmiä, Arlan meijerien alkutuotantoportaalta. Jyllannin maatilat taitavat yhä pitää tanskalaiset maidossa ja leivässä sekä rikastuttaa naapurimaiden juustovalikoimaa.

p8091563.JPG

Sunnuntaina lähdemme kiehtovalle tielle, joka kulkee Pohjanmeren rantakaistaletta, sisämaan puolella Ringköping Fjordin ja Nissum Bredningin vedet. Maisema on erityinen. Meren puolella kohoavat kanervan, ruohotupsujen ja pikku pensaiden peittämät hiekkadyynit, joiden takaa merta ei näy, se vain tuntuu hienoisena sumuna. Tien toisella puolella on lehmälaumoja märehtimässä ruohoaamiaistaan, hevosia ja poneja aitauksissaan nuokkumassa ja pulleaperäisiä lampaita. Dyynien suojassa kyyristelevät vanhanmalliset olkikattoiset maatalot ja modernien kesämökkien ryppäät. Kahdessa kohtaa poikkeamme kumpujen yli rantaan hengittämään merituulen tuoksua. Eri maista kantautuneiden kivien kokoelma kotipihassa tulee saamaan täydennystä täältäkin.

p8091638.JPG

 Elämyksellinen päivä huipentuu Pohjois-Jyllannin Limfjordenissa. Sitä sanotaan Tanskan laajimmaksi sisävesialueeksi, vaikka itse asiassa se on erittäin kapeiden salmien kautta yhteydessä Skagerrakiin. Mielessäni on Morsin saaren upea Jesperhus Park, kukkaparatiisi, jossa on myös trooppisten eläinten tarhat. Puoli miljoonaa kukkaa! Ne on istutettu lintujen ja muiden eläinten muotoisiin ryhmiin. Kiertelemme itsemme väsyksiin sekä eläin- että kukkatarhassa. Kun tulemme autolle, tunnen, että olen kerrankin saanut yllin kyllin kauneutta.

Matkaan kuuluu myös pettymyksiä. Tällä matkalla sellaisen järjestää Aalborgin First-ketjun ’kolmen tähden hotelli’, joka löytyy ankaran haeskelun jälkeen keskeltä rakennustyömaata. On jo myöhä, emme jaksa enää lähteä etsimään toistakaan. Huoneesta haluaa saman tien pois: tummaa ja tunkkaista, ikkunan alla parkkipaikka, ilmastointia ei tietenkään ole. Ilmassa on ukkosta, hiki virtaa. Kylpyhuone haisee homeelle, harmaiksi pinttyneitä pyyhkeitä on sentään riittävästi. Joten kuten kieriskelemme yön yli, kunnes seitsemältä rämähtää rakennustyömaa käyntiin. Aamiainen on sentään ihan hyvä, leipä tuoretta ja maukasta, juustot ja hedelmät herkullisia. Ja Tanskan maustamaton jogurtti on ihanaa. Paras hetki on, kun tavarat ovat autossa ja Toinen nostaa kytkimen.

*matka jatkuu

  • Ihanaa matkaa teille. Kiitos, kun jaat. Pääsen reissaamaan mukananne. 🙂

    Kommentin jätti Katja · keskiviikkona 26. elokuuta @ 11:57

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.