Ihmeitten aika ei ohi olekaan: Pissismummolan keittiöremontti tuli (99{b195221a10a1fd9fb3a5b01a51efd600d33662cb52de181d4366fdfbbc3c5b7a}) valmiiksi neljässä päivässä niin kuin oli luvattu. Yllätysten varalta takarajaksi sentään oli ilmoitettu viikko. Roskiskaapin sisuskalut myöhästyivät sen verran porukasta, että viikko täyttyi.

Maanantaiaamuna kaatuivat rymisten vanhat kaapit ja katosivat kaatikselle Mestarireiskan toimesta. Iltapäivällä ilmaantui ovelle Hiljainen Haalarimies. – Putki vai sähkö, Pissismummo uteli. – Putki, urahti tämä ja syventyi puuhaansa muuta virkkamatta. Tämän mentyä tupsahti Piuhaveikko paikalle ja askarteli tovin tonkeineen. Näin olivat valmistelevat toimenpiteet tehty Mestarireiskan jatkaa.

Tiistaina kohenivat tilaan uudet kaapinrungot ja laatoitus. Keskiviikkona ilmaantuivat kaapistoihin hyllyt, ovet ja laatikot ja Mestarireiska napsautteli hantaakit paikalleen ja koneet koloihinsa. Torstaina vierailivat Hiljainen Haalarimies ja Piuhaveikko uudemman kerran ja kas, tuli valaistus ja koneet heräsivät henkiin. Iltapäivällä jo häärivät asukkaat väliaikaissijoitettuja kaapintäytteitä uutukaisiin uumeniin.

– Mahtaa äkistää, kommentoi Huiskismummo kännykässä kuultuaan keittiörempan valmistuneen. Pissis siihen että mitäs se äkistys meinaa? Oudoksumista, kuulemma. Selvä se, nääs ensteks on Mummon opiskeltava kasapäin ohjekirjasia: tietoa, käyttöohjeita, vinkkejä ja varoituksia. Nykyään pitää astioidenkin olla induktion- mikron ja konepesunkestäviä. Muutama pitempään palvellut kattila, pannu ja kippo oli jo jouduttu hyvästelemään.

Pissismummo on alkanut lähestyä varovasti uutuuttaan hohtelevaa kohdetta nimeltä induktioliesi. Ei nappulan nappulaa ole missään, sormenpäällä mukamas vain naputellaan lieden reunaa. Ensimmäisestä puuronkeitosta puhkesi pienimuotoinen paniikki, kun Poikakaveri äityi kokeilemaan ajastinta, sotkeutui sormiinsa ja puolivalmis puuro oli syöksymäisillään ulos kattilasta ennen kuin Mummo ehti apuun.

Tekniikkaorientoitunut Poikakaveri on kyllä osoittautunut korvaamattomaksi opastaessaan Mummoa ottamaan haltuun modernia välineistöä. Mikrouunista kuuluu outoa kolinaa. – Miten tuo noin lenkottaa, hätääntyy Mummo säädettyään ohjeen mukaan jäiset perunalohkot kuumenemaan kuudeksi minuutiksi. Poikakaveri säntää paikalle, tempaisee mikronoven auki ja sovittelee lasialustan kunnolla paikalleen. – No, nyt ei lenkota.

Kyllä Mummon nyt kelpaa. Kaikelle tarpeistolle löytyi paikka. Kenkkukoipisen pulma, alakaappien alimmaiset hyllyt, ovat nyt muinaishistoriaa. Jo loppui lattianrajassa könyäminen! Kevyesti liukuvat laatikot paljastavat sisuksensa auliisti ja sulkeutuvat itsekseen, ei tarvitse kuin avittaa alkuun.  Sen sijaan yläkaappien keskihyllyt vaativat jo Mummolta varvistusta ja ylimmäiset peräti tikastuolia. – Ain on jottai oltava, se pittää pienen nöyränä, Pissismummon Ikimuori sanoisi.

Viisikymmentä sivua tymäkkää ohjeistusta uudesta uunista sai Pissismummon otsaan pari hikihelmeä. Pikkuriikkisen tuli ikävä vanhaa römperiä, jonka nappulasta kun käänsi, uunin sai päälle ja pois ja toisesta nappulasta sai säätää lämpötilan. Nojoo, kun tarkemmin muistelee olihan siinäkin grillivastuksia ja muuta rompetta, muttei Mummo niitä mihkään tarvinnut. Pölyä vai keräsivät peltiosaston pohjalla.

Saas nähdä milloin Mummo uskaltaa lähestyä paistoapparaattia tosimielellä. Pitää se vissiin tehdä ennen kuin piparinpolttoajat ovat käsillä.

 • ”Pitää se vissiin tehdä ennen kuin piparinpolttoajat ovat käsillä.”

  Mikä sympatia- empatiakeskus nyt ratkeesi kun nauruntyrskähdys kimposi. Pitää hakea rätti ja kuivata näyttöpääte riemuneritteistä. (Tai mikä se nimi tätänykyä on? Siis sen näyttöpäätteen.)

  Kommentin jätti Lastu · maanantaina 6. heinäkuuta @ 19:07

 • Oisko se ent. näyttöpääte nykyään riemuruutu, vai mikä…

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 6. heinäkuuta @ 19:38

 • Kyllä simpukkakin sai muutaman lisävuoden nauruhermoja kutkuttavasta tekstistäsi. Merci beaucoup!

  Kommentin jätti Simpukka · maanantaina 6. heinäkuuta @ 22:02

 • Minä sain kymmenen vuotta sitten ”kevyesti liukuvat laatikot”. Vieläkin ne tuntuvat sormissa hyviltä. Niitä vetelee ihan ajankulukseen…

  Kommentin jätti mm · tiistaina 7. heinäkuuta @ 17:52

 • Pojan perheen muuttaessa reilu vuosi sitten, jouduin/pääsin perunankeittäjäksi sinne uuteen keittiöön. Opaskirja ja ainakin kaksi puhelinsoittoa sen lisäksi tarvittiin, että sain ne perunat keitetyiksi. Joku paisti oli valmiina uunissa. Tunsin tumpeluuteni. Onneksi minulla ei ole sitä vikaa (paljon muita on), etten kysyisi neuvoa. 🙂

  Kommentin jätti Liisa · tiistaina 7. heinäkuuta @ 17:58

 • Simpukka, Pissismummoa kans kutkuttaa, hyvästä mielestä hyrisee täällä keittiössään hän…

  mm, ai jaahas, kokeiluvaihe ei mene ohi ollenkaan 🙂 Ilmankos täälläkin on yhtä mittaa asiaa laatikoihin ja kaappeihin. Vai johtuisko tuo sentään siitä, että pitää miettiä, mihinkäs minä sen…

  Liisa, kysyvähän ei tunnetusti eksy – jos on keltä kysyä. Siitä tulikin mieleeni kysäistä, mikähän on, kun en pääse sivuillesi nykyään osoitteesta, joka on ennen toiminut. ”Internet ei voi näyttää sivustoa…” -lappu tulee tekstin päälle ja sitten on suljettava koko netti, ennen kuin voi jatkaa minnekään. Ongelma ilmaantui sen jälkeen kun muutit sivuston nimeä ja blogipohjaa. Kotioperaattorini ei keksi vikaa, jonka voisi korjata täällä päässä. Harmittaa…

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 7. heinäkuuta @ 19:07

 • Heh, hauska juttu! Voi vain kuvitella syvän hiljaisen kunnioituksen induktioliettänne kohtaan, tunnen samaa tyttäreni liettä kohtaan. Perin muuten kaikki tyttäreni vanhat kattilat ja paistinpannut, nyt on vaikka kenelle jakaa, toki laitoin omiani pois. On varmaan tosissaan ihanaa saada uusi keittiö! Onnea!

  Kommentin jätti VILUKISSI · keskiviikkona 8. heinäkuuta @ 10:21

 • Ellinoora,
  Enpä osaa tietää, koska osoite ja pohja on entinen, vaikka blogin nimi muuttui ja laitoin kuvan siihen ylös. Muita muutoksia en ole tehnyt. Ikävää, etten voi auttaa. Meillä kävi maanantaina oikein ammattilainen reititin (=langaton kaapelimodeemi)-ongelman ratkaisemassa ja ennen sitä on juuri ajettu virusohjelmatkin läpi. Harmillista!

  Kommentin jätti Liisa · keskiviikkona 8. heinäkuuta @ 10:29

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.