zuerich_02.jpg

 

Kiertelemme bussilla yläkaupungissa, katselemme näkymiä alas Limmat-joelle. Laatuautoja kaikkialla, komeita ja vahvasti kalteroituja pankkeja, kalliita muotiliikkeitä, upeita yksityistaloja hoidettuine pihoineen. Ruoho on jo vihreää, puissa lehdet puhkeamassa.

Zürich-järvellä keimailee kymmenittäin kyhmyjoutsenia. Kävelemme satamalaiturilla, Toinen kuvaa, minä kiikaroin vastarantaa ja veneitä. Hups, mikä kiinnostava yksityiskohta vilahtaa: nuori mies juuri kevätkirpeästä järvestä nousemassa, koko uhkeassa miehuudessaan. Hymyilyttää, katson tarkemmin, kyllä, siellä on useampikin rohkelikko uimaripoika, jolle ei tullut simmareita mukaan.

Opas jättää aikaa käyskennellä joen rannalla ja vanhan kaupungin kaduilla itsenäisesti. Haluan nähdä Fraumünsterkirkon ja siellä äkkiä tajuan: täällähän ovat ne Chagallin kuulut lasimaalaukset. Myymälässä näen saman upean kortinkin, millaisen työtoveri toi matkaltaan tuliaisiksi kauan sitten. Kortti on yhä tallessa. Istun kappelissa, juon lumoavia värejä: sinistä, vihreää, keltaista, punaista. Ajattelen miten aurinko hehkuttaakaan värit, kun loistavat noin jo pilvivalossa.

kahvila.jpg

Kuljeskelemme katuja, ihailemme aistikkaita näyteikkunoita. Poikkeamme salaatille ja teelle rantakahvilaan, joka on sisustettu Chagallin värimaailmaan ja tyyliin. Joen toisella puolella osumme ’marokkolaiselle torille’, joka on kuin tuhannen ja yhden yön tarinoista. Rihkamakojujen seassa leijuu makea hampuntuoksu, jostain kuuluu haikea sävelmä. Kiharatukkainen poika istuu metelin keskellä matollaan meditoimassa.

Matkalla Baseliin meille kerrotaan tarinaa sveitsiläisten rehellisyydestä. Miten viljelijä voi jättää tien varteen vihanneksia ja pelkän rasian maksua varten. Tai lypsytilan pitäjällä on tilatankin kyljessä hana, josta voi laskea maitoa tarvitsemansa määrän ja jättää rahan lukitsemattomaan lippaaseen. Ainakin pohjoisosa Sveitsistä näyttää siistiltä, vauraalta ja hyvinvoivalta. Muuta maailmaa kuristava talouslama ei tunnu eikä näy täällä mitenkään.

*jatkuu

 

  • Kevät on ihanaa aikaa käydä Sveitsissä!

    Kommentin jätti Ansku · keskiviikkona 15. huhtikuuta @ 22:09

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.