Pissismummon huushollin keittiössä tapahtuu. Toisinaan Mummo panee töpinäksi ja hösselöinnistä syntyy leipomusta pöytään sekä pakkaseen. Toisinaan taas kattiloissa höyryää, pannulla tirisee ja keittiöstä kantautuu muhevia aromeja. Poikakaveri tunkee apajalle toiveikkaana nuuhkien ja urahtelee ihastuneena: aaah, namm!

Laskiaisen alusviikolla Pissismummo sai rokankaipuukohtauksen. No, sehän tiedetään, että ruokatehtaat pussittavat ja purkittavat hernemössöä kaiken vuotta ja kauppa myy sitä toosi halvalla niin ettei kyllä kannattaisi itse alkaa semmoisen tekoon. Mutta kaipuulle ei mahda, nääs mössö on mössö, mutta rokka vasta rokkaa.

Ison kaupan lihatiskiltä ekana kunnon savupotkaa. Sitä jos ei ole, ei kannata ryhtyä rokkaamaan. Potkanpala mukanaan Pissismummo haahuili ympäriinsä hyvänkin vartin, kun viimein osui kilometrin mittaisen hyllykön yhdestä alanurkasta bongaamaan kuivattuja herneitä sopivissa puolen kilon pusseissa. Nonnih, tästä lähtee!

Maustehyllyllä tarvittiin jo silmälaseja. Juuri kun Mummo löysi salviapurkin, paikalle loimehti joku kännykällä kauko-ohjattu miesihminen ja loihe lausumaan: te varmaan tiedätte, missä täällä on meiramia. – No, varmaan tiedetään, kun ihan kohdalle sattui, Pissismummo osoitteli sormella. Mies kuittasi löydön suurkiitoksella.

Yön yli herneitä nukutettiin vesipatjalla. Aamulla Pissismummo kaiveli kaapin perukoilta painekattilan. Se on kuulkaa mainio laiskamummon apuri, eipä tarvitse tuntikausia hämmennellä keitoksia liedellä. Potka, herneet ja vesi vain kattilaan ja sopivasti painetta. Tunnin päästä höllätään kansi, ongitaan luu sopasta ja tuiskautetaan joukkoon hyppysellinen salviaa, meiramia ja merisuolaa. Mummo panee vielä sinappiakin valmiiseen rokkaan ennen tarjoilua, mutta porkkanat ja sipulit kuuluvat Mummon mielestä lihasoppaan.

Laiskiaisrokka ei olekaan mitään mössöruokaa, sillä on luonnetta ja aromi mitä parhain. Aterian jälkeen kannattaa lähteä pyllistelemään laskiaismäkeen, sillä rokka pukkaa painetta vielä paineesta päästyäänkin.

 • namnam! en ole koskaan tehnyt ns. oikeaa hernerokkaa, syönyt kyllä sitäkin enemmän!

  Kommentin jätti vilukissi · torstaina 19. helmikuuta @ 22:44

 • Täällä maaseudulla on erinomeinen lihakauppa Ruokarenki, joka myy savupotkaa. Ah, mikä rokka siitä syntyykään! Sipulia ja porkkanoita vielä höysteeksi, kokeile joskus, ja hymyillen keitetään. Tarkoittaa hiljaisesti. Mainio sanaherkku tuo tekstisi loppu!

  Talven keskeltä Pabloo

  Kommentin jätti Pabloo · torstaina 19. helmikuuta @ 23:10

 • Toisinaan tosiaan iskee rokkahimo ja siitähän ei pääse muuta kuin tekemällä. Olen huomannut, että savupotkaa ei tosiaankaan aina saa. Helsingin vuosinamme sain hallista, nyt on sinne matkaa sen verran, että tulee etsiskeltyä paikkakunnan kaupoista. Onneksi löytyi. Joo, Pabloo, sipulia vielä niin paine senkun kasvaa.. 😉

  Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 20. helmikuuta @ 20:11

 • Heh, alkoi tehdä mieli muuta kuin purkkihernerokkaa. Kävin ostamassa kuivattuja herneitä ja sikaa. Ei kyllä ollut savupotkaa. Tuleekohan siitä nyt sitten mitään. Ostin lisäksi pyöreitä pullia ja mantelimassaa. Lapsuuden laskiaispullassa mitään kermaa ja hilloa ollut. Pulla, mantelimassaa ja kuumaa maitoa sen olla pitää. Hauskaa laskiaissunnuntaita!

  Kommentin jätti Vallaton mummeli · sunnuntaina 22. helmikuuta @ 10:56

 • Oi, tuli siitä hyvää. Unohdin sen rokan koko päiväksi pienelle tulelle hellalle ja vasta äsken muistin syödä. Kolme lautasellista! Huomenna olisi Hesassa kokous. Saa nähdä huolivatko minua junaan vai pitää mennä ilmateitse rokan voimalla 🙂

  Kommentin jätti Vallaton mummeli · sunnuntaina 22. helmikuuta @ 19:30

 • Vallaton, kyllä kai se possunpotka tekee rokan semmoisenaankin. Savuaromi on sitten ekstraa! Olisit mennyt ’kitumarkettiin’, sieltä se löytyi savupotkanpala! Juu, jos ei ole painekattilaa, kannattaakin keitellä hartaasti ja pitkään. Eikä ole pakko syödä kaikkea kerralla, jos on sosiaalista happeninkiä tiedossa. :))) Rokka rokkaa vielä lämmitettynäkin!

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 23. helmikuuta @ 16:26

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.