Sunnuntaiaamuna varttia vaille yhdeksän soi ovikello. Täällä kuulkaa eletään viikonloppuisin siihen aikaan kahvikupposen jälkeistä nirvanaa aamutakissa, Pissismummo paikallisaviisin ja Poikakaveri valtakunnan päälehdykkäisen kimpussa. Kun ei nuorisoliikennettä enää ole tässä osoitteessa eikä kaupungissa ole tapana ilmaantua toisen oven taakse ilman asiaa, vähän siinä kulmat kohosi, että mitäs nyt.

Poikakaveri katsoi velvollisuudekseen käydä ovella tiedustamassa. Naapurirouva siinä seisoo ja tinkaa nimiä paperiin. – Jaahas, mihinkäs pap… – No, meinaan tästä pitkään työreissuun, että jos jotain sattuu, pitää kotimiesavokin tilanne turvata. Ei muuta kuin todistatte, että olen täysissä järjissä paperin rustannut.

Tässä vaiheessa Pissismummo höristi korvaa ja tassutti eteiseen. Tottahan kiinnosti mainittu täysjärki, se kun on ollut Mummon ikiomaa arviointialaa, hihii. Pissismummo tarkastelemaan naapurirouvaa sillä silmällä, millä täysjärki havaitaan, jos sitä on. Ihan tuo näytti pätevältä, silmät kirkkaina, tukka hienosti kammattuna ja asialliset vermeet päällä. (Samaahan ei voinut sanoa todistajaparista.)

Eipä mitään, Poikakaveri jo nimeä raapusti. Vaan Mummo on tanakkana: ei kuunaan nimeä mihkään paperiin ennen kuin on selvillä, mitä asia koskee. Niinpä istahti hän eteisen jakkaralle lukemaan. – Jaa, sitä on ruvettu testamenttia laatimaan aamutuimaan. No, eipä ole huono idea hoitaa asia, kun ei lain turvaa avopuolisolla ole.

Toivoteltiin matkaonnea ja tervetuloa kotiin takaisin. Naapuri painoi oven kiinni mennessäns. Eteisen peilissä vilahti peljästyttävä näkymä: tukka pystyssä ja muinaisessa aamutakissa ei moni mummo ole parhaimmillaan. Mutta todistajaksi kelpasi.

 • Heh….mitäs jos testamentinlaatija mietti jälkeen päin, että olikohan todistaja täysissä ruumiin ja sielun voimissa…

  Kommentin jätti vilukissi · maanantaina 26. tammikuuta @ 18:04

 • Tuo käväisi ohimennen Pissismummonkin mielessä…;)

  Kommentin jätti Ellinoora · maanantaina 26. tammikuuta @ 20:20

 • Mahtavia nämä pissismummon kertomukset. Täysjärkisiä, paljon enenmmän kuin monen lehdessä esillä olevien sanomiset. Tästä tuli mieleen yksi vähän surullinenkin tarina yhdestä mummosta, joka oli kutsuttu lääkäriin. Joku oli sanonut, ettei mummolla pelaa järki, pitää saada holhoukseen. Sitä lääkäri kovasti ihmetteli, kuinkas tämä näin on, mummolla kun järki leikkasi kuin partaveitsi. Täysjärkeä ja -järjettömyyttä käyteään myös vallan välineenä.

  Kommentin jätti mehtäsielu · lauantaina 31. tammikuuta @ 21:53

 • Jaa’a, tuumii Mummo itse, että oikein holhoukseen meinasivat. Onneksi oli lääkäri sentään järjissään. Hankala onkin oman järjen laatua itse todistella. Ja kyllä kai nyt jotain pienimuotoista hupsuutta pitää mummoillekin sallia ilman, että hallitusvalta elämästä kokonaan viedään.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 3. helmikuuta @ 18:41

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.