Ennen muinoin kulutusta oli se, kun isän villapaita hiutui kyynärpään kohdalta puhki, veljen golffarihousujen polvet rispaantuivat, äidin silkkisukista juoksi silmä ja mummon kengänkannat kuluivat lintalleen. Nykyään kulutus tarkoittaa tavaratalojen ja kauppakeskusten ainaisasiakkuutta. On suorastaan velvollisuus ostaa riippumatta siitä onko tavaran tarvis, kun talouskriisin hoito mukamas sitä vaatii.

Pissismummo selaili toiveikkaana Tiede-lehden listaa kuluttajatyypeistä; vihdoinkin tulisi tietämään minkä sortin epeliksi luokiteltaisiin turhuusmarkkinoilla. Vaan mitäkäs! Ei kilahda kello minkään tyypin kohdalla. Kun ei taida tukanleikkaajalla käynti kerran kahdessa kuussa riittää edes ’kotiesteetikoksi’, joka kuulemma on hyvin toimeentuleva, alle 45-vuotias nainen, joka sisustaa ja käyttää kauneudenhoitopalveluja.

’Kulttuurisnobiksikaan’ ei Pissismummosta taida olla, vaikka kulttuuria arvostaakin ja mieleisissään riennoissa poukkoilee tuolloin tällöin. Snobin lompakosta kuulemma löytyvät kaikki tärkeät kortit, kuten oopperan kausikortti, Stockmannin kanta-asiakaskortti ja luottokortti joka lähtöön. Juuei, Pissismummon korttihulluus on ihan toista lajia: taidekortit maksavat vain 5-10 euroa kappaleelta, käteisellä.

’Shoppailijaksi’ Pissismummo myöntää olevansa auttamattoman yli-ikäinen, nuo kun kuulemma ovat alle 30-vuotiaita naisia, jotka satsaavat ulkonäköönsä ja itsensä hemmotteluun vähäiset rahansa. Nättinuorissa on listan mukaan vielä ’Wannabe-lajike’, joka keräilee merkkituotteita palvontansa kohteeksi. ’Teknologiafriikkiä’ taitaa sentään löytyä Mummon Poikakaverin suunnalta. Onpahan sen verran uusinta elektroniikkaa vuotten mennen havaittu hankituksi.

’Säästäjätyyppi’ on iäkkö, jonka sukanvarret säästöineen testamentataan lapsenlapsille. Tyyppi on kuulemma sukupuuttoon kuolevaa lajia. Eiköpä lie jo kuollutkin, sukanvarren tilallahan on nykyään osakesalkku, josta taas Mummo ei ymmärrä tuon taivaallista. Suvun viimeinen himosäästäjä on Pissismummon Ikimuori, joka on arkistoinut jok’ikisen irronneen napin ja narunpätkänkin sitten viime sotien.

Kyllä kai tässä on tunnustauduttava peräti ’arkiseksi tyypiksi’, joka tekee vain tarpeelliset hankinnat trendeistä ja tyyleistä paljon piittaamatta. Ehkä sentään ripaus ’eettistä ja vihreää’ on arkisen mausteena, luontorakkaus kun suitsii turhakkeet. – Tai, no, tehokkain kulutusjarru taitaa kumminkin olla toi eläketilin saldo.

 • Nautin tavattomasti Pissismummon seurasta. Ei ole minkäänsortin höttöä hänen tuumailunsa.

  Voisiko Pissismummo mitenkään tulla mukaan Pakinaperjantaihin? Siellä olisi hänelle vissi paikka:
  http://leelia.vuodatus.net/

  Kommentin jätti Lastu · keskiviikkona 14. tammikuuta @ 14:38

 • Aimihinkä? Hetkonen, katotaanpas. Juuvoisikin. Muttajuueipäsvoikaan. Se on toi perjantai, ei niinkään se pakina. Mummo on iteppäinen kuin pässin parempi puoliso, jos niikseen; ei suostu p-mummoilemaan joka viikko hän. Paittis jos saa osallistua hän silloin-kun-huvittaa-perjantaina. Pitääkö tästä kunniasta ketä kiittää? Nomutta siellähän komeilee Lastu-ystäväinen ensimmäisenä. Olen oikein otettu ehdotuksesta kumminkin.

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 14. tammikuuta @ 23:30

 • Heh, minä olen varmaan ”säästäjätyyppi”, koska minultakin löytyy tuhatmäärin huonokuntoisista vaatteista irrotettuja nappeja, langanpätkiä, hakasia, vanhoja vetoketjuja, joita kukaan ei suostu ompelemaan mihinkään ym ym.

  Vaikka meillä oli putkiremontti ja jouduin tyhjentämään kaikki muutamasta huoneesta, niin eihän nyt noita voinut laittaa roskikseen – vielä. Vakaasti päätin, että kun laitan tavaroita paikoilleen, niin kaikkia en laita, vaan vien kierrätykseen ja roskikseen. Vaan kuinkas on käynyt!

  Monet parit vanhoja laskettelusuksia, homehtuu kohta väliaikaisessa autokatoksessa. Nekin päätin monoineen vakaasti toimittaa jonnekin.

  Sukupuuttoon tässä joutaisi kuolemaan, niin ei tarvis niistäkään tavaroista enää huolehtia.

  Kommentin jätti Vallaton mummeli · torstaina 15. tammikuuta @ 13:42

 • Vallaton, tuo on niiiin tuttua, ihan kuin joka tavaralta pitäis kysyä: no, voiko sut nyt hylätä, kaatopaikalle vievät. Pitäiskö vain kiittää hyvästä palvelusta nappia ja nepparia ja sanoa iloisesti heihei. Varmaan olis hyvä erottaa oikeasti säilyttämisen arvoiset ja sitten ne ’täysinpalvelleet’ eri kasoihin, auttaisikohan tuo.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 15. tammikuuta @ 17:12

 • joo, Pissismummo, meet Pakinaperjantaihin mukaan!!!!

  Kommentin jätti vilukissi · torstaina 15. tammikuuta @ 21:16

 • Ai, tulikos tästä äänestys oikein! Kiitos kannustuksesta, punastelee Pissismummo.

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 15. tammikuuta @ 22:05

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.