* Poronkusemaksi määritellään matka, jonka poro kykenee kulkemaan virtsaamatta. Eläin ei nimittäin pysty pissimään vauhdissa. Mittausten ja poromiesten perimätiedon mukaan kusemaväli on enimmillään 7,5 kilometriä, silloin kun ajoporon perään kuormataan mies ja ahkio.

Pidätyskyvyn määrää pitkälti poron muista märehtijöistä poikkeava munuainen. Se kerää tehokkaasti talteen ravintoaineita, minkä ansiosta virtsa on jäkäläravinnolla puhdasta kuin akkuvesi ja virtsaamistarve vähäinen. – – Poroa uhkaa kusiumpi ja myrkytystila ellei sille suoda pissataukoa. * 

(Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Mauri Nieminen Tiede – lehdessä 12/08) 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.