Kävimme eilen vapaaehtoisten porukalla eduskuntatalossa. Arkkitehti J.S. Sirénin suunnittelema ja 1931 käyttöön otettu talo on perinteikkäällä tavalla juhlava; on italialaista marmoria portaikoissa, pitkiä käytäviä ja korkeita huoneita. Mielenkiintoista oli tutkia pienoismallista miten iso kompleksi onkaan kyseessä. Alkuperäisen talon rakentaminen oli kestänyt peräti viisi vuotta. Vuonna 1978 valmistui kolmiosainen lisärakennus, kaareva osa talon taakse ja molemmille sivuille matalat osat. Harmi, että uusimpaan osaan, ns. Pikkuparlamenttiin ei viedä ryhmiä, sekin olisi ollut hienoa nähdä, kun avointen ovien päivä pääsi lipsahtamaan ohi valmistumisvuonna 2004.

Ryhmämme oli saanut kutsun edustaja Tarja Tallqvistin vieraaksi. Tarja halusi kuulla miten vanhusprojekti etenee, sillä hän oli ennen vaaleja vapaaehtoiskeskuksemme projektia ideoimassa. Hän kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia työstään kansanedustajana. Paljon on kokouksia ja hirvittävät määrät paperia. Maanantaisin edustajilla on maakuntapäivä. Tarja kertoi oivaltaneensa, että kukin edustaja käyttää osaamistaan ja asiantuntemustaan yhteiseksi hyväksi, kaikkien ei tarvitse hallita kaikkea, se olisikin sula mahdottomuus.

Turhan usein ei tule monellakaan käytyä eduskuntatalossa, vaikka sinne voisi mennä vapaasti kaikkina täysistuntopäivinä (tiistai, keskiviikko ja torstai) lehtereille kuuntelemaan. Laukut tietysti katsotaan, kännykät jätetään lokeroon ja metallinpaljastimen läpi on käytävä. Istuntosali on täysin pyöreä ja näyttää lehteriltä katsoen yllättävän pieneltä, televisio luo optisen harhan koosta. Kupolimainen keltainen sisäkatto on tehty sokerista (!) akustisista syistä (Sirénin idea), niin meille kerrottiin. Istuntosalin jalopuiset kalusteet ovat jakarandaa.

Hyvin lehtereiltä tunnisti ministerit ja edustajat, joiden hahmon televisio on tehnyt tutuksi. Rivikansanedustajien suuri joukko jäi yhtä harmaaksi ja kasvottomaksi kuin tähänkin asti. Lainsäätäminen näytti puuduttavalta puuhalta. Hallituksen esitykset menevät tietysti enemmistön turvin läpi, vaikka oppositiopuolueet äänestyttävät jostain mielestään oleellisesta sanamuodon muutoksesta lukemattomat kerrat. Puhemies Niinistö napsi asiat melko tylyyn tahtiin pöytään. Keskustelu asiasta on päättynyt, siirrytään seuraavaan. Hohhoijaa.

Kommelluksiakin oli uudelle edustajalle sattunut. Tarja kertoi, ettei alkuun löytänyt talossa minnekään ilman henkilökuntaa, eksyi lukemattomat kerrat, yritti avata avoimia ovia väärään suuntaan luullen niitä lukituiksi ja vaikka mitä mielestään noloa. Nykyään Tarjan suunnistaminen jo sujuu: hänen saattaessaan meitä kahvilan puolelta alas tuloaulaan, eksyimme vain kerran.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.