Joku kirjoituskurssilaisistamme tiesi kertoa, että Ikäihmisten Yliopistoa ollaan lopettamassa . Olimme jo ääneen ihmetelleet, miksi kurssitarjonta niukkenee ja tiedotus on vaisua. Kun ei tiedoteta, kurssit jäävät täyttymättä ja sillähän voi taas perustella alasajoa. Toinen vastaansanomattoman hyvä syy on resurssipula.     

Suuret ikäluokat ovat eläköitymässä näinä vuosina. Sotien jälkeen syntyneinä he saivat ponnistella mahtuakseen oppikouluun, ammattiopintoihin, yliopistoon. Työpaikoista ja jatko-opintopaikoista oli kova kilpailu. Moni aloitti tyhjästä, perusti perheen ja koulutti lapsensa. Etuuksia, joista itse jäivät paitsi, he taistelivat seuraaville sukupolville.
 
Yhteiskunnan taholta meille tarjotaan tulevaisuusskenaariota, jonka mukaan ikääntyvien tulee pysyä työssä mahdollisimman pitkään ja vielä työelämän jälkeen olla käytettävissä vapaaehtoisena varatyövoimana. Hyvä ajatus, kertokaapa se työnantajille. Kannattaakohan yrittää valjastaa terveyspulmiensa kanssa tuskailevia eläkeikäisiäkään jatkamaan yli ajan.

Iästä riippumaton opiskeluoikeus on etu, jota ei saa viedä. Tulee aina olemaan ikääntyneitä, joille eläkeläiskerhot ja päivätanssit eivät riitä elämänsisällöksi. Tietojen päivitys ja uuden oppiminen on yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti osallistuvan eläkeväestön arjen aromisuola.
  
 

 • Näköjään joka sukupolven on aina uudestaan tajuttava, että vanhat ihmiset ovat ihan järkeviä ihmisiä…

  Kommentin jätti mm · perjantaina 7. marraskuuta @ 23:17

 • Seminaariryhmässämme on 60+ ikäisiä suurin osa, lähellä 70 vain pari. Muutamalla on yliopistollinen loppututkinto, muilla yo-pohjainen ammattiura takanaan. Emme tosiaankaan kuvittele, että olemme ainoita, joita uusien asioiden oppiminen yhä kiehtoo. On hyvä, että kansalais- ja työväenopistot toimivat, mutta ainakin kotikaupungissani tarjotaan lähinnä kielien tasokursseja ja erilaisia kädentaitoryhmiä.

  Kommentin jätti Ellinoora · lauantaina 8. marraskuuta @ 21:01

 • Maailma menee pelottavaan suuntaan ja vauhdilla. Ikävää, että kun ihmiset ovat ensin tehneet kaiken muiden hyväksi ja sitten kun vimmein olisi aikaa ja tilaa tehdä jotain itselle mieleistä, jotain sellaista, josta on kauan haaveillut, eikä sitten siihen olekaan mahdollisuuksia, kun taas joidenkin toisten edut menevät edelle. Opiskelu on yksi tärkeä keino ylläpitää elämänlaatua, monin keinoin.

  Kommentin jätti mehtäsielu · sunnuntaina 9. marraskuuta @ 08:54

 • Pelottavaa kehitystä, jos Ikäihmisten Yliopisto todella lopetetaan. Se kertoo arvoista, joihin ei voi yhtyä. Kaikenikäinen opiskeleva ihminen on luova, terveempi ja väittäisinpä myös onnellisempi. Jos niin kuitenkin kävisi olisi kansalaisopistojen laatutasoa reilusti nostettava. Tällä hetkellä käytännön taidot taitavat olla hyvällä tasolla.
  Opiskelusta emme luovu. Etsimme uusia reittejä!

  Pabloo

  Kommentin jätti Pabloo · sunnuntaina 9. marraskuuta @ 11:06

 • Valtiovallan priorisoinneissa on eläkeikäisten vähättelyn makua. Mikään marginaaliväestö tämä joukko ei määrällisesti. ole. Lieneekö tarkoitus valjastaa ikääntyvien potentiaali vain työelämän käyttöön. Outo kannustin! Eläkeikäisissä näkyy toki elämän koko kirjo sen suhteen, mitä eläkeajalta toivoo ja mitä se kullekin merkitsee. Kuten sanot, Mehtäsielu, elämänlaadusta on kysymys.
  Kiitos kommenteista tärkeään asiaan, joka koskettaa yhä laajenevaa osaa väestöä.

  Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 9. marraskuuta @ 12:05

 • Kotikaupunkimme lehdestä luin, että päättäjät haluaisivat korottaa kokouspalkkioitaan. Kyllähän siihen rahaa riittää. Ovat jo valmiiksi budjetoineet kokouspalkkioihin enemmän kuin männävuosina. Meitä ilmaisia vapaaehtoisia kyllä käytetään surutta, jottei tarvitse palkata lisää väkeä sinne, missä tarve olisi suuri.

  Jottei menisi ihan asian vierestä tämä kommenttini, niin lisäänpä: Oppia ikä kaikki! Kirjoitti eräs opettajani alakansakoulussa muistokirjaani.

  Ei ole ihminen koskaan liian vanha oppimaan uutta. Vaadimme lisää arjen aromisuolaa!

  Kommentin jätti Vallaton mummeli · torstaina 27. marraskuuta @ 19:45

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.