Vaalipäivän iltapuhteella nähtiin taas niin maan perusteellista tositeeveetä, Pissismummo parkuu täällä vimmoissaan. Vieläkö joku siellä luuli, että vaaleissa olisivat oleellisia keinot, joilla kohennetaan kuntalaisten arkea. No ei, eivät tosiaankaan ole. Media janoaa draaman aineksia ja puolueiden keskinäiset suosituimmuusmittelöt sopivat sellaisiksi. Ei uskoisi miten paljon prosentteja ja pylväitä, selitystä ja puntarointia tarvitaan sen selvittämiseksi, mikä porukka voitti, mikä hävisi.  

   
 Eipä ole uutta auringon eikä syyshyhmän alla. Paitsi tv-draaman lavasteet ja turhajoukko, jonka tehtävänä oli tulkita puoluejohtajien kehonkieltä ja ilmeitä tyhmälle katsojalle. Hohhoijakkaa, siunaili Pissismummo. Politiikantoimituksen untuvikko mokasi lukujen kanssa ja hyväntuulinen perustimo pääsi oikomaan pikkumiestä. Kun demarijutta kauniisti hymyillen oli vastannut toimittajalle tismalleen samoin lausein kolmannen kerran, kokoomusjyrki vakuuttanut taas kerran voitonvarmana nöyryyttään ja keskustamatti myöntänyt tappion, joka kuitenkaan ei vaikuta mitenkään hallitustyöskentelyyn, Pissismummo sai tarpeekseen ja poistui taholleen. Poikakaveri jäi yksinään kotikatsomoon. 
 

Yön yli nukuttuaan Mummo tutkaili aamun lehteä ja hekotteli aviisien vaalikieltä: leivottiin  ääniharavaa, kerättiin äänisaalista, sääliteltiin rannalle jääneitä. Nyt ei sentään veret seisahtaneet, mutta rökälevoittoja ja ?tappioita tarjoiltiin uutterasti. Kopu juhli riehakkaasti, mutta nöyrästi ja vaatimattomasti voittoaan prosenttikilpailussa ja saatuaan venytettyä kaulaa seuraaviin. Depu tuoreine puheenjohtajattarineen selvisi tulikokeestaan torjuntavoitolla rimaa hipoen toiseksi ja sai vääntövoimallaan käännettyä puolueen alamäen. Kepu horjui hetken romahduksen partaalla koettuaan takaiskun vaalipiireissä toisensa jälkeen. Huomattavan siniseen pukeutunut keskustamatti totesi tunteilematta, että kuntauudistus heitä rokottaa, mutta aikoi jatkaa samaan tahtiin valtakunnan vallan kahvassa prosenteista piittaamatta. 


  Pepun iloinen nousukiito oli lehden mukaan historiallinen läpimurto ja päätyi murskavoittoon prosenteissa. Perustimon mukaan puolue murtautui viimein ’kertalinttuulla’ valtakunnallisesti merkittäväksi ja valtuustoissa muiden kuulo paranee. Kripu ja Vipu pääsivät helpottuneen tyytyväisinä niukasti plussalle. Vapu voivotteli kurjaa vaalisäätä ja epäonnistunutta ehdokasasettelua ja sitä, etteivät heidän teemansa sytyttäneet. Voivoi ja voi.   

   
 
Pissismummo päätti olla kaipaamatta menetettyä ääntään ja keskittyä toipumaan humalluttavasta vallantunteesta, jonka osallistuminen vaaleihin väistämättä saa aikaan.   

  • Vaalihössötys, sanonko mistä, varsinkin kun mikään oleellinen ei kuitenkaan taaskaan muutu. Taidat muuten katsella aika tutuin silmin…

    Kommentin jätti erakko · tiistaina 28. lokakuuta @ 00:25

  • Juuei, sanoo Pissismummo, ei muutu ei. Mutta demokratia, sen kunniaksihan tätä draamaa näytellään muutaman vuoden välein.

    Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 28. lokakuuta @ 20:19

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.