Pääkaupunkiin menevä aamujuna oli tavalliseen tapaan täysi, seisojia riitti käytäville ja eteisiin. Vastapäätä istuva nuorimies antoi paikan vanhalle herralle, joka istuutui tyytyväisenä kiitellen. – Onneksi olkoon, sanoi seisomaan jäänyt ikätoveri. 

Keskustelu herrojen välillä jatkui. – Matkalle menossa? – Juu, kahdeksi viikoksi Sanghain lähistölle, meillä on rouvan kanssa siellä mukava huoneisto odottamassa, ei tarvitse hotelleissa kärvistellä.. – Eikö se ole aika rankka matka, kahden viikon takia, viisumit hankittava ja kaikki? – No, onhan se, tavallaan. Yhdeksän tunnin suora lento ja siitä automatka vielä. Mutta on siellä niin mielenkiintoista, että se kannattaa. 

Varttitunnin junamatkan aikana herrat käsittelivät asiantuntevasti Pekingin Olympialaiset, Kiinan ihmisoikeudet, kulttuurivallankumouksen, Tian-an-menin opiskelijan tragedian, länsimaistumiskehityksen ja kaupallisen mahdin nousun. Kiinan muurilla oli käyty sekä Kielletyssä kaupungissa ja muilla keisarillisilla muistopaikoilla. R-junan vieriessä pääteasemalle herrat olivat jo puhumassa edellisiltaisesta Hitler-elokuvasta ja toisen maailmansodan loppunäytöksistä.

Vanha herra yritti kolme kertaa ennen kuin pääsi ylös junan penkiltä. Liikkuminen saattaa olla kankeaa, mutta pyrkimys voittaa kitkan eikä ajatus sammaloidu. Hyvää matkaa!        

   

  • Kiina on kyllä mielenkiintoinen maa ja nähtävää on paljon. Varttitunnissa Kiinan kierros ja elokuva-arvostelut. Ei paha. Junassa kuulee kaikenlaista

    Kommentin jätti Vallaton mummeli · torstaina 9. lokakuuta @ 22:43

  • Satuin paikalle ja kiinnostuin kuuntelemaan, kun olen muinoin Pekingissä käynyt reilun viikon ihmettelemässä sikäläistä meininkiä, mukaanluettuna mainitut paikat. Oppaamme sanoi meille tuolloin -90-luvun alussa: ihmetelkää vapaasti ja mitä ette ymmärrä, se onkin sitten ’kiinalainen juttu’.
    Joo, joillakin on ihailtava (miehinen?) kyky poimia oleelliset ja sanoa lyhyesti. Epäilemättä moni (nainen?) olisi maalaillut kevyesti vartin jotain mielenkiintoista yksityiskohtaa 🙂

    Kommentin jätti Ellinoora · perjantaina 10. lokakuuta @ 10:04

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.