Ajattelen perhettäni. Kuopus ja Neito tulevat huomenna jo viettämään aattoa kotona, Esikoisen ja Nuorikon luo meitä on kutsuttu joulupäivänä. Hyvältä tuntuvaa yhteyttä ja kahdenkeskistäkin oloa.

Ajattelen äitiä, joka taas on itkuinen ja elämäänsä väsynyt. Entisessä kodissa käynti jännittää. Lähettämäni joulupaketti oli talletettu avaamattomana kaappiin. Olisi varmaan unohtunut sinne, ellen olisi kysellyt. Kortteja oli tullut. Kynttilöitä olisi, mutta niitä ei saa muistamaton palvelutalossa polttaa.

Ajattelen kummipojan perhettä. Joulunlapsen syntymäonnen jälkimakujakin on päästy maistamaan: vauva ajoittain valvottaa ja ’talossa on kaikki sekaisin’ kuin muinaisessa joululaulussa. Rennolla mielellä ovat silti.

Ajattelen torstairyhmän mummeleita. Kaikki he viettävät jouluaan yksin. Kenen lapset ovat ulkomailla, kuka ei jaksa osallistua suvun jouluhässäkkään, kenellä ei ole perhettä tai ketään muutakaan, joka muistaisi. Miten pitkään he halasivat joulujuhlasta lähtiessään, toisiaan ja meitä ohjaajia.

Ajattelen lämpimästi ystäviä matkojen päässä tai lähellä – erityisesti Sinua, joka tänään saatat äitiäsi hautaan ja Sinua, joka vietät ensimmäistä joulua leskenä. Tyhjäksi jääneelle paikalle lennähtää joulun enkeli, lohduntuoja, rauhan lähetti..

 • Lapsen kysymys rakkaan ihmisen kuoleman yhteydessä puhelimessa: Kuule Pablo, miksi sinun äiti kuoli, vaikka sinä olet ollut kiltti? Aikuisen selitys riitti nelivuotiaalle, joka sitten sanoi, että minä laulan sinulle. Se on kyllä shuahilin kieltä. Kolme säkeistöä lohdutusta tuntui ja vaikutti.
  Luulen, että se joulun enkeli oli rinnallamme surupäivänä.
  Pablo

  Kommentin jätti Pabloo · sunnuntaina 23. joulukuuta @ 02:26

 • Niinpä se on, että äidit kuolevat, kun aika on täysi ja se tapahtuu kiltteydestämme riippumatta. Enkelilaulua voi toivoa jokaiselle surupolkuaan käyvälle niihin hiljaisiin hetkiin.. 

  Kommentin jätti Ellinoora · sunnuntaina 23. joulukuuta @ 11:24

 • Ellinoora, Sinulle hyviä Joulun hetkiä. Tämä toivotus tulee niin toivottoman myöhään, mutta minulla ei ole ollut mahdollisuutta lähettää tätä viestiä aiemmin. Mutta olen ajatellut monin lämpimin ajatuksin sinua ja läheisiäsi tänä jouluna. Toivottavasti joulusi on ollut valoisa ja onnistunut ja äitisi joulu myös. Minulla on ollut vieraana yksi sureva äiti täällä sekä kummipoika. Vein juuri hautajaishavuja pikkuserkun haudalle ensi viikonloppua varten. Hautausmaa oli tavattoman kaunis. Ei heitä ole unohdettu, niin paljon valoa jää pimeyteen, niin paljon toivoa ja lämpimiä muistoja.

  Kommentin jätti mehtäsielu · tiistaina 25. joulukuuta @ 18:30

 • Mehtäsielu ystävä, kaikki hyvät toivotukset tulevat kyllä perille oikeaan aikaan! Hautausmaan kappelin aattohartaudessa tunnelma oli aivan erityinen. Muualle haudattujen muistokivillä ja kaikkialla haudoilla loistivat liekit. Tuttu suntio puhui oman vaikean vuotensa kypsyttämiä koskettavia sanoja. Tuttu kanttori lauloi suoraan sydämeen: Taas kaikki kauniit muistot…

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 26. joulukuuta @ 06:45

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.