Hoitohenkilöstö on noussut mediassa esiin kahdestakin syystä. Ammattiliitot ovat takertuneet vaalilupauksiin ja vaativat oikeutetusti kohennusta jäsenistönsä palkkoihin. Hoitajien joukossa on myös muutamia, jotka ovat rikostutkinnassa. Tilanne on hätkähdyttänyt valvontaviranomaiset, potilaiden omaiset ja yleisön ikävästi hereille.

Viimeinen uutinen kertoi, että hoitajapula on paikoin vanhusten hoidossa jo sitä luokkaa, että omaisia on kutsuttava hätiin. Omaisten turvin selvitään hoitolaitoksissa viikonloput monin paikoin. Puhutaan hoivapääomasta ja hoitoreservistä, omaisten ja vapaaehtoisten käyttämisestä vanhusten ja vammaisten hoitoon.

Saavatko hoitajat katetta lupauksille? Eivät taida uskoa siihen työtaisteluun valmistautumisesta päätellen. Lakko tuottaa sekä taloudellisesti että inhimillisesti enemmän vahinkoa kuin hyötyä, mutta keinot tavoitteen saavuttamiseen ovat vähissä, kun lupauksien lunastajista on pulaa joka taholla. Lakko on petettyjen oikeutettu huuto.

Keskustelussa hoidon tasosta on puhuttu soveltuvuustestien palauttamisesta alalle hakeutuvien seulontaan. Kuulun siihen hoitajapolveen, joka on testattu kahdesti, perus- sekä erikoistumiskoulutukseen hakeutuessa. Testausalan professori Markku Ojasen mielestä intensiivinen koulutus karsii sopimattomat matkan varrella testiä paremmin.

Lähdettiin arveluttavaan suuntaan, kun lähihoitajakoulutusta alettiin pitää työvoimapoliittisena toimenpiteenä. Alalle joutui ihmisiä, joiden motivaatio ja mielenterveys ei kestä työn paineessa. Virheellistä linjaa jatketaan, kun tuodaan tänne väkeä, jonka koulutustasoa ja soveltuvuutta ei ole meikäläisin kriteerein varmistettu.

Hoidon taso ei näillä toimilla pysy eikä parane. Potilaat ja omaisetkin on petetty.

 • Olen samaa mieltä; kyllä jaksaakseen toteuttaa laadukasta hoitoa nimenomaan SYDÄMELLÄ, täytyy haluta tehdä alaa jolla on. tämä pätee kaikkiin aloihin. Ikävää vaan että pelkkiin hoitajiin kohdistetaan negatiivista huomiota; entäs lääkärit, terapeutit, psykiatrit tms. jotka ovat alallla esim. vain rahan takia…heilläkin on muuten alkoholi-ja huumeongelmaa, kiinnitetäänkö näihin mitään huomiota.

  Kommentin jätti Heinäpelto · tiistaina 25. syyskuuta @ 15:57

 • Niin, sitä vielä että juuri nimenomaan hoitajien mahdolliset ongelmat nostettiin esiin; onhan sosiaali-ja terveysalalla paljon muutakin henkilöstöä johdosta alkaen joka voi olla moniongelmaista, narsistisesta persoonallisuuhäiriöstä lähtien. Esimerkiksi vanhainkotien johdossa, yleensä tietysti johtotehtävissä. Olen kuullut tapauksista. Näitähän on sosiaaliala pullollaan, mutta kukapa johtoa koskaan syyttäisi, ja meneekö raja akateemisuudessa; lääkäreitä ei testata mitenkään?!

  Kommentin jätti Heinäpelto · tiistaina 25. syyskuuta @ 15:59

 • En tiedä lääkäreiden testeistä nykyään, mutta mielestäni myös lääkärikunnan ongelmista on mediassa aika ajoin kirjoitettu, samoin erilaisten terapeuttien toiminnasta on ollut kriittisiä juttuja. Viime aikaiset kohut ovat nyt koskeneet vain hoitajia. Yksilöiden toimista ei voi vetää koko joukkoa koskevia johtopäätöksiä, vaikka valvontaa tehostamalla saatttaisi epäeettisesti toimineita paljastua enemmänkin. On hyvä, että asia on nostettu esille, siitä toivottavasti seuraa parempaa jatkossa.

  Kommentin jätti Ellinoora · tiistaina 25. syyskuuta @ 20:24

 • On toki hyvä että asioihin puututaan. Itse aikoinaan haaveilin toimittajan ammatista ja siksi kiinnitän huomiota miten asioista kirjiotetaan mediassa; esim. juuri kun hoitajat vaativat lisää palkkaa tulevat seuraavaksi suuret otsikot hoitajien päihdeongelmista. Ei sillä tietenkään välttämättä ole yhteyttä.

  Mutta toivottavasti pääsykokeissa pystytään karsimaan epäsopivat posi alalta. Nykyäänhän esim. kotihoidossa alkaa olla aika paljon venäläisiä ja virolaisia, ja seuraavaksihan tulevat filippiiniläiset! Ja lisää miehiä kuulemma kaivataan alalle myös.

  Kommentin jätti Heinäpelto · keskiviikkona 26. syyskuuta @ 10:09

 • Ja pari vanhainkodissa työskentelevää ystävääni kertovat, että kyllä ne roskat aina hoitajien päälle kaadetaan, niin omaisten kuin potilaidenkin taholta, vaikka kuinka hyvin työnsä tekisi. Ystävänikin kymmenen vuotta dementiakodissa työskennelleenä haluaa vaihtaa nyt alaa ”myyntihommiin tai johonkin” koska ”ei jaksa ottaa joka työvuoro turpaansa sekä omaisilta että potilailta. Itse en ole lähihoitaja mutta olen kuunnellut esim. hänen kertomuksiaan koko työssaolonsa ajan. Ymmärrän tietysti että todelliset päihde-ja muut ongelmat pitää hoitaa, mutta vähän kavahdan aina hoitajien syyttelyä.

  Kommentin jätti Heinäpelto · keskiviikkona 26. syyskuuta @ 10:17

 • Mummoni sanoi aikoinaan, että aina on syytä niin sysissä kuin sepissäkin. Mitä tuo tarkoittikaan, en silloin ymmärtänyt, nyt ajattelen, että kun yhtä ihmistä tai ryhmää kovasti syytellään kannattaa aina katsoa mistä suunnasta se syytöstuuli puhaltaa. Äitini palvelutalon hoitaja tuntui ihmeen hyvin ymmärtävän omaisiakin, kun he purkavat omaa ahdistustaan vanhuksensa tilanteesta henkilökunnan niskaan. Se on minusta todellista ammattitaitoa!

  Kommentin jätti Ellinoora · keskiviikkona 26. syyskuuta @ 11:52

 • Niin, kyllä sen ymmärtää. Hyvä hoitaja osaa ottaa kaikki osapuolet huomioon.

  Kommentin jätti Heinäpelto · keskiviikkona 26. syyskuuta @ 15:28

 • Kymmenen vuotta olen käynyt Myllypuron sairaalan osato 7:ssä, jossa äitini makaa halvaantuneena. Osastolla on tehty monenlaisia muutoksia v
  vuosien aikana ja henkilökuntaakin on vaihtunut. Nunnista mustaihoisiin
  eestiläisistä venäläisiin on ollut henkilökuntaa.
  Äitiä on hoidettu hyvin ja jopa meidän tyttärien jaksamisia on kyselty.
  Vuosittain olemme keskustelleet osaston lääkärin kanssa ja osastonhoi
  tajan kanssa onjaettu kokemuksia.
  Tunnemme suurta kiitollisuuuta näitä arjen tekojen tekijöitä kohtaan.

  Muunkinlaisia kokemuksia on niin Helsingistä, Hartolasta kuin Sysmästäkin.

  En usko, että ainut ratkaisu on raha. Tarvitaan muutakin, jota ei rahalla saa.

  Pabloo

  Kommentin jätti Pabloo · torstaina 27. syyskuuta @ 14:53

 • On olemassa hämmentävää kärsivällisyyttä, pitkäaikaissairaiden hoitajina, omaishoitajina ja omaisina näitä ihmisiä kohtaa. Televisiossa nähty raportti Koskelan sairaalasta avasi varmaan monen silmät. Kuten Susanna sanoo, hyvä hoitaja ymmärtää miten omaisten huomioiminen koituu potilaan hyväksi. Vuosien mittaan käynnit harvenevat, jos tukea ei mistään saa. Sänkypotilas on tunteva ihminen, vaikka sanallinen kommunikointi ei enää toimisikaan.
  Tuo rahajuttu on sikäli kinkkinen, että ymmärtääkseni hoitajien palkkavaatimusten yhtenä pääperusteena on saada ala houkuttelevammaksi supistuvilla työmarkkinoilla ja sitä kautta hoitajavajeen supistaminen. Hoitoala on myös fyysisesti raskas, jos mies kykenisi hoivatyöhön – poikkeuksia toki on – epäilen, että palkat olisivat ainakin sen 10 prosenttia paremmat. Jostain syystä?

  Kommentin jätti Ellinoora · torstaina 27. syyskuuta @ 17:08

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.