Trondheim tervehtii meitä tällä kertaa pilvisenä ja viileänä. Viime kesänä täällä ollessamme oli tosi kuumaa. Emme lähde nyt nähtävyysretkelle, mikä harmittaa hiukan myöhemmin, kun kuulemme kommentteja Ringven kartanosta, jossa on soitinmuseo ja upea puutarha. Nidaroksen kuninkaallisessa katedraalissa on sentään käyty kahdestikin aiemmin. Munkholmen kutsuisi, sen tiedämme varsin ihastuttavaksi pikku saareksi sataman edustalla, mutta pilvinen sää ei houkuttele. Tällä kertaa valitsemme kahdenkeskisen patseerauksen kaupungin keskustassa. Löydämme Kungegaten toisesta päästä Nidelven vanhat rantamakasiinit. Kuin tulisi Porvoonjoen rantaan, makasiinit vain ovat suurempia, onhan Trondheim Norjan kolmanneksi suurin kaupunki.

Kiertelemme tasapuolisuuden vuoksi kuningattaren ja prinssinkaduillakin, löydämme muutaman pikku puiston patsaineen ja päädymme viimein Nidaroksen takana olevaan Trondheimin Kunstmuseumiin. Toden sanoakseni olen meistä kahdesta innokkaampi näkemään ’Moderne kvinner i Norden’ -näyttelyn, mutta Toinen seuraa kärsivällisesti mukana. Moderni tarkoittaa tässä yhteydessä vuosien 1910-1930 taidetta. Suomalaisista näyttelyssä on Scherfbeck ja Thesleff tietenkin, myös Greta Hällfors-Sipilä. En tunne muiden pohjoismaiden naistaiteilijoita juurikaan ennestään, joten kooste kiinnostaa nähdä. Ehkä olen suomalaisena jäävi sanomaan, mutta kyllä naistaiteilijaimme teosten muotojen ja värien harmonia erottuu edukseen.

Taidemuseossa on myös Kjell Erik Killi Olsenin (s. 1952) maalauksista ja veistoksista koostuva näyttely. Trondheimiläinen Olsen tuntuu olevan tämän hetken puhutuimpia kotimaassaan, eikä ihmekään. Hänen teoksensa eivät todellakaan jätä kylmäksi. Valtavat maalaukset ja isokokoiset pronssiveistokset nähtyäni en oikeastaan voi sanoa muuta kuin huhhuh. Näistä hahmoista saisi kaikkien aikojen painajaisunen. Onhan maailmassa runsaasti taidetta, josta voi vain todeta, että hyvä, jos tekijä taiteensa avulla pysyy jotensakin järjissään. Tästä voi katsojakin repiä motiivia, jos ei tyyli miellytä.

On jo palattava laivalle, josta bussikuljetus lentokentälle lähtee. Nykyään matkustamisen arkipäivään kuuluvia turvallisuusjärjestelyjä riittää sekä laivalla että lentokentällä. Tungoksessa odotellessa voi mielessään sulkea matkan kokemukset ja suuntautua kotiinpaluuseen. Viimein kone nousee jyristen Norjan taivaalle. Taakse jäävät sinisinä siintelevät vuoret, pilviharmaata kuvasteleva meri ja elämysten viikko. Kohta olemme kotona.

(Tarina päättyy.)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.