Toinen meistä kantoi pöydälleni Tietokone ?lehden numeron (14/2006), jossa oli haastateltu arkkipiispa Jukka Paarmaa internetajan ilmiöistä. Piispa kertoo olevansa tietotekniikassa täysin maallikko ja käyttävänsä sujuvasti sähköpostia ja kännykkää. Nettisurffailuun ei hänen tiiviissä ohjelmassaan paljon aikaa jää ja tavallisesta allakasta löytyvät menemiset ja tulemiset edelleen parhaiten.

Toimittaja loihe kysymään piispalta houkuttaako verkko syntiin. Vastaus on Paarman tapaan diplomaattinen: ?…en haluaisi puhua netistä synnin pesänä, sillä netti on mahdollisuus moneen ja sitä paitsi ilmiönä eettisesti neutraali, ei hyvä eikä paha.?  Piispa myöntää, että paljon väärää ja vahingollista löytyy, mutta netin käyttäjä on vastuussa omalta osaltaan, miten ja mihin nettiä käyttää.

Arkkipiispa  painottaa yleistä arvokasvatusta . Hän toteaa, että nykyajan vanhemmat ovat tässä avuttomia ja lykkäävät kasvatusvastuuta koululle. Piispa muistuttaa kymmenestä käskystä, mutta sanoo lähimmäisenrakkaudenkin riittävän. ?Arvoperusta tulee kotoa. Kasvatukseen kuuluu myös medialukutaito. Valvomalla ei pysty suodattamaan kaikkea uhkaavaa pois, pitäisi kasvattaa erottamaan oikea ja väärä.?
 
Tekniikkaa kehitettiin ihmistä palvelemaan, mutta monen kohdalla se näyttää enemmän hallitsevan kuin helpottavan elämää. Koneet on uskallettava myös sulkea, ohjeistaa arkkipiispa. Ettei tosielämä unohdu.


 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.